Worm

August 20, 2023

In deze context wordt gerefereerd naar een computerworm. Dit is een andere vorm van malware. Hoewel een computerworm ook behoort tot de malware-familie, verschilt het met andere soorten, aangezien een computerworm geen programma nodig heeft waaraan het zich hecht.

Wat is een computerworm?

Een computerworm is, zoals eerder gezegd, ook een vorm van malware. Voor de verspreiding van een computerworm is echter geen menselijke interactie benodigd; het doet dit vaak via een zwakke plek in de software. Hierdoor verschilt een computerworm met een computervirus.

Hoe verspreidt een computerworm zich?

Besmet worden met een computerworm kan bijvoorbeeld via een e-mail of schadelijke link. Eenmaal besmet met een worm, gaat het automatisch opzoek naar andere kwetsbare apparaten in het netwerk. Zo zou het dus kunnen voorkomen dat je zelfs al besmet raakt door simpelweg met een netwerk te verbinden, waar een besmet apparaat in zit.

Beschermen tegen computerwormen

Het is mogelijk om jezelf (en je familie) te beschermen tegen computerwormen en andere soorten dreigingen. Het is belangrijk om gebruik te maken van een antivirusprogramma, dat je helpt om je computer of mobiele apparaten te beschermen. Daarnaast is het belangrijk om je software regelmatig bij te werken naar de nieuwste versie. Denk hierbij aan het besturingssysteem, zoals Windows, maar ook aan apps, zoals Whatsapp.