Whaling

September 16, 2023

Whaling is een vorm van phishing waarbij cybercriminelen zich voordoen als iemand die hoger geplaatst is binnen een bedrijf.

Wat is whaling?

Whaling is een vorm van cybercriminaliteit waarbij personen op hoog niveau, zoals leidinggevenden, politici en beroemdheden, worden aangevallen met frauduleuze e-mails of andere vormen van social engineering om gevoelige informatie of financieel gewin te verkrijgen.

Dit kan de vorm aannemen van phishing-aanvallen, waarbij de aanvaller zich voordoet als een legitiem persoon om het doelwit te misleiden tot het vrijgeven van gevoelige informatie, of Business Email Compromise (BEC)-aanvallen, waarbij de aanvaller zich voordoet als een senior executive of verkoper om fraude te plegen. het bedrijf of zijn werknemers.

Whaling-aanvallen kunnen bijzonder geavanceerd en goed gemaakt zijn, en er kan uitgebreid onderzoek en planning nodig zijn om op overtuigende wijze de beoogde persoon of organisatie na te bootsen. Ze kunnen ernstige gevolgen hebben voor de beoogde personen en organisaties, waaronder financieel verlies, reputatieschade en juridische problemen.

Bescherming tegen whaling

Om jezelf te beschermen tegen phishing-aanvallen zoals whaling is het belangrijk om op je hoede te zijn. Leer de risico's kennen van phishing-aanvallen zoals whaling en hoe je verdachte e-mails en andere communicatie kunt herkennen. Belangrijk is ook vooral om niet zomaar op bijlagen en linkjes in e-mails of andere communicatiemiddelen te klikken. Alleen als je zeker bent dat het van een vertrouwde afzender komt kun je bijlagen en linkjes openen.

Voor een goede basis bescherming is het aanbevolen op gebruik te maken van een antivirusprogramma. Dit beschermt je tegen een hele hoop digitale dreigingen. Mocht je toch op een frauduleuze link geklikt hebben, dan zou dit zomaar je redding kunnen zijn.