Virus

August 16, 2023

Een computervirus is één van de oudste vormen van malware die er bestaan. Wellicht is dit ook meteen de bekendste term.

Wat is een virus?

Een virus is een schadelijke vorm van software, net zoals alle andere vormen van malware. Het is geen opzichzelfstaande staand programma, maar is gebaseerd op een schadelijk stukje code. Een virus kan zich in bestanden nestelen, kan zich repliceren en verder verspreiden. Ook voor virussen geldt dat er verschillende vormen van te vinden zijn.

Een virus op een systeem kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat (gevoelige) gegevens op een systeem worden verwijderd of dat toetsaanslagen worden vastgelegd.

Hoe verspreid een virus zich?

Een computervirus kan zich op verschillende manieren verspreiden en via het internet gaat dit razendsnel. Maar ook USB opslagapparaten spelen hierbij een rol.

Let vooral op met:

  • Bijlagen in emails
  • Gratis softwaredownloads
  • USB-apparaten

Hierboven genoemde punten zijn enkele veel voorkomende oorzaken bij het verkrijgen van een computervirus of dergelijke malware.

Hoe bescherm je je tegen een virus?

Om jezelf te beschermen tegen een computervirus is het verstandig om gebruik te maken van een antivirusprogramma. Een antivirusprogramma beschermt je tegen computervirussen en dergelijke dreigingen. Daarnaast is het verstandig om software up-to-date te houden en op te letten met het downloaden en openen van (onbekende) bestanden.