Het is niet altijd even gemakkelijk om een wachtwoord te kiezen. Om het probleem op te lossen wordt vaak hetzelfde wachtwoord gebruikt. Dit heeft als voordeel dat je altijd je wachtwoord bij de hand hebt, maar helaas zit hier ook een nadeel aan. Eenzelfde wachtwoord voor al je accounts levert serieuze beveiligingsproblemen op.
Het hergebruiken van wachtwoorden is fijn voor het gebruiksgemak, omdat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden. Het nadeel hiervan, is dat het niet veilig is. Wanneer iemand je wachtwoord weet, bijvoorbeeld doordat deze gehackt is, dan heeft die persoon als het ware toegang tot al je accounts.
Weliswaar dient die persoon dan nog steeds je gebruikersnaam (meestal e-mailadres) te weten en op welke websites je een account hebt, maar dit is meestal gemakkelijker te achterhalen. Hierdoor liggen je gegevens dus als het ware op straat. Dit is iets wat je uiteraard niet wil!
Voor het maken van unieke wachtwoorden, zorg je simpelweg ervoor dat ze niet allemaal hetzelfde zijn. Maar ook al is het dan misschien wel een uniek wachtwoord, dat maakt het niet meteen een veilig wachtwoord.
Stel je voor dat je bij website A het wachtwoord Mijnwachtwoord01 hebt en bij website B het wachtwoord Mijnwachtwoord02, dan is dit ergens wel uniek, aangezien ze niet precies hetzelfde zijn, maar veilig is het zeker niet. Ook al zijn ze deels uniek, ze lijken nog steeds sterk op elkaar en zijn daardoor gemakkelijk te raden, wanneer één van de wachtwoorden bekend is.
Neem nu bijvoorbeeld bij website A het wachtwoord SuperUniek01 en bij website B het wachtwoord TotaalAnders65. Beide wachtwoorden lijken niet op elkaar en zijn daardoor uniek. Ook hier betekent dat niet meteen dat het veilige wachtwoorden zijn.
Zorg ervoor dat je naast unieke wachtwoorden ook sterke wachtwoorden maakt. Bijvoorbeeld: Website A: Tc!e87GT&TJ&sg@g en bij website B: $t4fa4tDxnmbi@SK. Dit zijn totaal verschillende wachtwoorden, maar tegelijk ook sterk en dus niet te raden en moeilijk te kraken.
Bekijk ook de wachtwoordgenerator op deze website, voor het creëren van unieke wachtwoorden.
Door het maken van unieke wachtwoorden zorg je er dus voor dat als één van je wachtwoorden gelekt is, dat niet meteen al je gegevens op straat liggen. Dit doordat iemand als het ware toegang tot al je accounts zou kunnen krijgen. Maar een uniek wachtwoord is niet per definitie een sterk en dus veilig wachtwoord.
Neem bijvoorbeeld de wachtwoorden: Hallo01 én !Welkom01. Ze zijn uniek, maar maken gebruiken van standaard woorden. Ook zijn dit reeds bekende wachtwoorden. Dit maakt ze alsnog vrij gemakkelijk te achterhalen. Ga dus liever voor zo een wachtwoord: MaXKi#Lfa&6zBLdd. Dit is een sterk wachtwoord en het wordt uniek wanneer je voor ieder account een totaal verschillend wachtwoord hebt.
Nu is dit niet gemakkelijk te onthouden; dat is ook wel logisch. Om dit probleem op te lossen kun je kiezen voor een wachtwoordmanager die al je wachtwoorden voor je opslaat op één centrale plek. Ook wel een digitale kluis genoemd. Zo creëer je een veiligere digitale wereld voor jezelf.