Trojaans Paard

August 16, 2023

Een computer trojan is een vorm van malware die je systeem probeert te beschadigen of zelfs over te nemen.

Wat is een computer trojan?

Een computer trojan is een stuk malware dat zich voordoet als een legitiem programma, maar in werkelijkheid is het een verstopt programma dat zonder jouw toestemming op je computer wordt geïnstalleerd en die je systeem kan beschadigen of zelfs overnemen.  Het kan moeilijk zijn om een trojan te herkennen omdat het zich voordoet als een normaal programma en vaak niet wordt gedetecteerd door antivirussoftware.

Welke schade kan een computer trojan aanrichten?

Een computer trojan kan verschillende soorten schade aanrichten op je apparaat, afhankelijk van wat het specifieke doel van de trojan is. Sommige trojans zijn bijvoorbeeld bedoeld om toegang te krijgen tot je gegevens, zoals wachtwoorden of financiële informatie.

Andere trojans zijn ontworpen om je apparaat te gebruiken als een zombie-computer voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen op andere systemen. Nog andere trojans kunnen ernstige schade aanrichten aan je besturingssysteem, waardoor het apparaat traag wordt of zelfs helemaal niet meer werkt.

Hoe kun je besmet raken met een computer trojan?

Er zijn verschillende manieren waarop je apparaat kan worden besmet met een trojan. Een veelvoorkomende manier is via e-mailbijlagen die lijken te komen van een vertrouwde afzender, maar die in werkelijkheid zijn gemanipuleerd door een hacker.

Ook kunnen trojans worden geïnstalleerd via illegale downloads of kwaadaardige websites die je per ongeluk bezoekt. Het is daarom belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het openen van e-mailbijlagen of het downloaden van bestanden van het internet, en om een betrouwbare antivirussoftware te gebruiken om je apparaat te beschermen tegen malware.

Zorg voor een optimale beveiliging van je apparaten

Het is belangrijk om je besturingssysteem (zoals Windows en iOS of MacOS) up-to-date te houden, voorzichtig te zijn bij het openen van e-mailbijlagen of het downloaden van bestanden van het internet. Daarnaast is een betrouwbare antivirussoftware essentieel voor het beveiligen van je apparaten.