Spyware

August 19, 2023

Spyware is ook wel bekend als spionagesoftware en behoort ook tot de malware-familie. Het doel van spyware is om zoveel mogelijk (persoonlijke) gegevens te verzamelen. Deze gegevens zouden vervolgens bijvoorbeeld doorgespeeld kunnen worden, waardoor cybercriminelen geld verdienen.

Wat is spyware?

Spyware is een vorm van malware en staat bekend als spionagesoftware. Deze vorm van malware kan zichzelf niet repliceren, maar is wel in staat om allerlei (persoonlijke) gegevens van een apparaat te bemachtigen en door te spelen aan cybercriminelen.

Spyware is hierdoor in staat om bijvoorbeeld financiƫle gegevens te stelen, maar ook foto's, video's, wachtwoorden, etc.

Het risico van spyware

Het risico van spyware is dat cybercriminelen je (persoonlijke) gegevens in handen kunnen krijgen. Op het eerste moment denk je wellicht van: 'Dat maakt mij niet zoveel uit, ik heb toch niets te verbergen'. Mocht die gedachte in je hoofd omgaan, dan is dat helaas niet juist. Het probleem is namelijk dat hoe meer cybercriminelen van en over je weten, des te meer ze zich persoonlijk op je kunnen richten.

Met de juiste informatie kunnen ze bijvoorbeeld gerichte aanvallen maken. Iets wat je niet zou moeten willen. Je wil immers wat van jouw is ook graag van jouw houden. Als je hard hebt gewerkt om van alles in het leven te bereiken, dan wil je niet dat iemand dat zomaar teniet doet.

Vandaar dat het ook belangrijk is om jezelf goed te beschermen, voordat het te laat is. Neem nu nog een antivirus-programma om jezelf (en je familie) te beveiligen tegen spyware en andere soorten gevaren.