Social engineering (SE)

August 25, 2023

Social engineering is een vorm van psychologische manipulatie van een persoon, waarmee cybercriminelen proberen om zo gegevens te kunnen bemachtigen.

Wat is social engineering?

Social engineering is het gebruik van mentale trucs en manipulatie om mensen ertoe te bewegen om informatie prijs te geven of om bepaald gedrag te vertonen. Het kan gebruikt worden om persoonlijke of financiële informatie te verkrijgen, of om toegang te krijgen tot beveiligde systemen of gebouwen.

Het is belangrijk om op te letten voor social engineering, omdat het een gemakkelijke manier is voor criminelen om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie of beveiligde gebieden.

Verschillende vormen van social engineering

Er zijn verschillende vormen van social engineering, waaronder phishing, vishing en smishing (die zijn gericht op het verkrijgen van informatie via elektronische communicatie), maar het kan ook gebruikt worden in face-to-face interacties.

Bijvoorbeeld, iemand kan zich voordoen als medewerker van een beveiligingsbedrijf en vragen om toegang tot een gebouw, of iemand kan vragen om persoonlijke informatie onder het mom van een enquête.

Hoe kun je je beschermen tegen social engineering?

Geef nooit zomaar persoonlijke of financiële informatie aan een vreemde of iemand die je niet vertrouwd. Als je twijfelt of een verzoek legitiem is, neem dan altijd contact op met de instantie in kwestie via een bekend telefoonnummer om te verifiëren of het verzoek echt is.

Daarnaast zou je kunnen leren om technieken die gebruikt worden bij social engineering (beter) te leren herkennen.