Sniffing

August 21, 2023

Sniffing is een vorm van een cyberaanval waarbij internetverkeer wordt afgeluisterd.

Wat is sniffing?

Sniffing is een techniek die gebruikt wordt om informatie op te vangen die is verzonden via een netwerk. Het doel van sniffing is om informatie te verzamelen die normaal gesproken niet beschikbaar is voor de gebruiker die de sniffer gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om wachtwoorden of andere vertrouwelijke informatie te achterhalen.

Hoe werkt sniffing?

Er zijn verschillende manieren waarop sniffing kan worden uitgevoerd, afhankelijk van het type netwerk en de middelen waarover de sniffer beschikt. In sommige gevallen kan een sniffer bijvoorbeeld gebruikmaken van een fysieke verbinding met het netwerk, zoals een ethernetkabel, om informatie op te vangen. In andere gevallen kan een sniffer gebruikmaken van draadloze verbindingen, zoals WiFi, om informatie op te vangen.

Een sniffer probeert de verbinding die je apparaat met een andere apparaat heeft gemaakt af te tappen. Dit doet het zodat het het netwerkverkeer kan uitlezen. Zo kan er achterhaald worden wat een specifiek apparaat allemaal verzendt en ontvangt via een internetverbinding.

Kun je maatregelen nemen tegen sniffing?

Er zijn verschillende manieren waarop je jezelf kunt beschermen tegen sniffing. Een van de belangrijkste manieren is het gebruik van encryptie voor het verzenden van vertrouwelijke informatie.

Wanneer je verschillende websites bezoekt controleer dan altijd even of de verbinding met de websites beveiligd is. Dit doe je door te controleren of het slotje naast de naam van de website vermeld staat. Is deze gesloten, dan betekent dat dat er een beveiligde verbinding is tussen je apparaat e de website die je bezoekt.

Een andere manier om jezelf te beschermen is om gebruik te maken van een virtual private netwerk (VPN). Een VPN versleutelt namelijk al je internetverkeer, waardoor het onleesbaar wordt voor anderen , indien het toch onderschept zou worden.

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig te controleren op updates voor je besturingssysteem en andere software om ervoor te zorgen dat je beschermd bent tegen bekende beveiligingslekken.