Smishing

September 1, 2023

Smashing is een vorm van phishing, waarbij geprobeerd wordt om persoonlijke of financiële informatie afhandig te maken middels SMS-berichten en daarin verwerkte phishing-linkjes.

Wat is smishing?

Smishing is een vorm van social engineering die gebruikmaakt van sms-berichten om persoonlijke of financiële informatie te verkrijgen van mensen. Net als bij vishing doen de criminelen zich vaak voor als medewerkers van een bank, een belastingdienst of een andere officiële instantie om hun doelen te bereiken.

Ze kunnen bijvoorbeeld vragen om inloggegevens, pincodes of creditcardnummers via een sms-bericht. Het is belangrijk om op te letten voor smishing, omdat het een gemakkelijke manier is voor criminelen om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie.

Wat te doen tegen smishing?

Leer herkennen welke soort berichten vermoedelijk wel of niet phishing zijn. Belangrijk is om niet zomaar op linkjes te klikken of informatie door te geven, maar eerst na te gaan of het bericht wel legitiem is.

Als je twijfelt of een verzoek om persoonlijke informatie legitiem is, neem dan altijd contact op met de instantie in kwestie via een bekend telefoonnummer om te verifiëren of het verzoek echt is.