Scareware

August 23, 2023

Angst creëren is één van de technieken die door cybercriminelen gebruikt worden voor het misleiden van slachtoffers, om ze zo aan te zetten tot het uitvoeren van een bepaalde actie.

Wat is scareware?

Scareware is een vorm van een cyberaanval welke gebruikt wordt om angst te zaaien bij slachtoffers. Bijvoorbeeld door informatie te tonen, zoals in de vorm van een pop-up advertentie,  met de melding dat het apparaat is besmet met een virus. Dit is echter natuurlijk niet waar, maar dat zullen velen zich niet beseffen.

Door de angst die hierdoor ontstaat klikken velen slachtoffers nietsvermoedend op de bijbehoren link. Deze link leidt dan bijvoorbeeld naar een website of directe download voor het downloaden en installeren van zogenaamde antivirussoftware. Wat de slachtoffers op dat moment niet weten, is dat ze door het klikken op de link en vervolgens het downloaden en installeren van de software, juist het virus (malware) binnenhalen.

Vanaf dat moment kan een hacker (cybercrimineel) toegang krijgen tot je apparaat en zo je gegevens buit maken of andere acties uitvoeren.

Neem bescherming voordat het te laat is!

Neem geen risico en trap niet in zulke trucjes van cybercriminelen. Wil je zorgeloos online kunnen zijn zonder bang te moeten zijn dat je slachtoffer wordt van een dergelijke cyberaanval? Neem dan vandaag nog antivirussoftware. Antivirussoftware biedt bescherming tegen zulke cyberaanvallen en vele anderen, waardoor je met een geruster gevoel online kunt zijn, zonder je continue zorgen te hoeven maken om zelf slachtoffer te worden.