Ransomware

August 17, 2023

Ransomware is ook wel bekend als gijzelsoftware. Het is een vorm van malware dat, eenmaal op je systeem, al je bestanden versleuteld en vervolgens om geld vraagt om je bestanden weer te ontsleutelen. Vaak wordt geld gevraagd in de vorm van bitcoins.

Wat is ransomware?

Ransomware is een soort malware die wordt gebruikt door hackers om geld te extorteren van slachtoffers door hun gegevens te versleutelen en te weigeren ze te ontsleutelen totdat het slachtoffer losgeld betaalt.

Ransomware kan erg schadelijk zijn voor slachtoffers, omdat het kan leiden tot het permanent verlies van belangrijke bestanden en informatie. Het kan ook leiden tot financiële verliezen en reputatieschade.

Hoe werkt ransomware?

Ransomware kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd op een apparaat, zoals via e-mailbijlagen, illegale downloads of kwaadaardige websites.

Zodra ransomware is geïnstalleerd op een apparaat, zal het beginnen met het versleutelen van belangrijke bestanden zoals documenten, afbeeldingen en muziek. Dit betekent dat de bestanden onleesbaar worden gemaakt en niet meer kunnen worden geopend totdat ze worden ontsleuteld.

De hackers zullen dan een bericht naar het slachtoffer sturen met een eis voor het betalen van een losgeld om de bestanden te ontsleutelen.

Bescherm jezelf tegen ransomware

Het is belangrijk om je apparaat te beschermen tegen ransomware door het gebruik van betrouwbare antivirussoftware en het maken van regelmatige back-ups van je bestanden. Wanneer je back-ups van je bestanden maakt in de cloud, dan zijn ze overal toegankelijk; dat is wel zo fijn wanneer je ze direct nodig hebt. Daarnaast biedt de cloud meerdere voordelen ten opzichte van wanneer je lokaal, zoals thuis, een back-up maakt.