Potentially Unwanted Application (PUA)

August 29, 2023

Kortom is PUA een ongewenste vorm van software, die je liever niet wilt hebben.

Wat is een Potentially Unwanted Application?

Een potentially unwanted application (PUA) is een soort van software die vaak wordt beschouwd als ongewenst of schadelijk, hoewel het niet noodzakelijk illegaal of viraal is. PUA's zijn vaak programma's die zich presenteren als nuttig, maar eigenlijk onnodig of zelfs schadelijk zijn.

Verschillende soorten PUA's

Er zijn verschillende soorten PUA's, zoals adware, browser hijackers, en snelkoppelingen. Adware is software die ongevraagde pop-up-advertenties toont, vaak als gevolg van het installeren van een gratis programma.

Browser hijackers zijn programma's die de startpagina of zoekmachine van een webbrowser wijzigen zonder toestemming van de gebruiker. Snelkoppelingen zijn programma's die zich presenteren als nuttig, maar eigenlijk onnodig zijn.

Hoe kom je aan een PUA en hoe verwijder je het?

PUA's kunnen worden geïnstalleerd via freeware of shareware programma's, of via phishing e-mails of geïnfecteerde websites. Ze kunnen ook worden meegeleverd met andere software die gedownload wordt.

Het verwijderen van PUA's kan moeilijk zijn omdat ze zich vaak verbergen als normale programma's en kunnen ook verwijderd worden met de standaard software-uninstaller. Het is daarom aan te raden om een goede anti-virus software te gebruiken en regelmatig software updates uit te voeren om de kans op infectie te verkleinen.