Man-in-the-middle (MITM)

August 22, 2023

Wanneer iemand het heeft over een man-in-the-middle aanval, dan heeft die persoon het over iemand die ergens tussenkomt. In de computerwereld gaat het dan over iemand (een hacker) die tussen de verbinding komt met jouw apparaat en (bijvoorbeeld) een website die je bezoekt.

Wat is een man-in-the-middle aanval?

Een "man-in-the-middle" (MITM) aanval is een vorm van een cyberaanval waarbij een aanvaller zich tussen twee partijen bevindt die communiceren via een netwerk, zoals het internet, en probeert de communicatie te manipuleren of te onderscheppen.

Welke gevolgen zijn er als je slachtoffer bent van een MITM-aanval?

Er zijn verschillende dingen die een hacker met een MITM-aanval kan doen, afhankelijk van de specifieke doelen van de aanvaller en de manier waarop de aanval wordt uitgevoerd. Sommige mogelijke gevolgen van een MITM-aanval zijn:

  1. Inloggegevens stelen: De aanvaller kan proberen om inloggegevens te stelen door de communicatie tussen twee partijen te onderscheppen en deze informatie te gebruiken om toegang te krijgen tot beveiligde accounts of computersystemen.
  2. Malware installeren: De aanvaller kan proberen om malware te installeren op een computer door de communicatie tussen twee partijen te manipuleren, bijvoorbeeld door een kwaadaardige link in een e-mail te verbergen.
  3. Informatie verzamelen: De aanvaller kan proberen om informatie te verzamelen door de communicatie tussen twee partijen te onderscheppen en te analyseren. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om geheime zaken af te luisteren of om persoonlijke informatie te verzamelen.
  4. Communicatie verstoren: De aanvaller kan proberen om de communicatie tussen twee partijen te verstoren door bijvoorbeeld het versturen van foutmeldingen of het blokkeren van berichten.

Bescherming tegen MITM-aanvallen

Het is belangrijk om te weten hoe je je kunt beschermen tegen MITM-aanvallen. Het gebruik van een VPN kan ervoor zorgen dat een hacker niet meer tussen je verbinding kan komen. Een VPN zet namelijk een versleutelde verbinding op tussen je apparaat en de websites die je bezoekt.

Daarnaast is het belangrijk om verdachte e-mails te vermijden en geen gebruik te maken van onbeveiligde (open) wifi-netwerken. Maak je toch gebruik van een open wifi-netwerk? Gebruik dan een VPN om je verbinding en gegevens te beveiligen.

Het gebruik van een antivirusprogramma is ook zeker aan te raden.  Het is zelfs het minimaal vereiste aan beveiliging dat je nodig hebt om je in de digitale wereld te kunnen beschermen tegen dreigingen.