Keylogger

August 27, 2023

Zoals de naam wellicht al een beetje laat doorschemeren, is een keylogger een vorm van malware, dat toetsaanslagen kan registreren.

Wat is een keylogger?

Een keylogger is een soort van spyware die registreert elke toetsaanslag die op een computer wordt ingevoerd. De keylogger kan worden gebruikt om wachtwoorden, creditcardgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Het kan ook worden gebruikt om gebruikersactiviteit te volgen, zoals welke websites bezocht worden of welke bestanden worden geopend.

Soorten keyloggers

Er zijn verschillende soorten keyloggers, waaronder software-keyloggers en hardware-keyloggers.

Software-keyloggers worden geïnstalleerd op een computer als een programma en registreren toetsaanslagen die worden ingevoerd via het toetsenbord. Ze kunnen ook andere informatie zoals schermafbeeldingen, gebruikersnamen en wachtwoorden verzamelen.

Hardware-keyloggers worden fysiek aangesloten op de computer, meestal tussen het toetsenbord en de computer, en registreren toetsaanslagen die worden ingevoerd voordat ze het besturingssysteem bereiken.

Hoe werkt een keylogger?

Eenmaal geïnstalleerd, kan een keylogger de verzamelde informatie naar een externe server sturen of opslaan op de computer voor later gebruik. Sommige keyloggers hebben ook functies zoals remote access, waarmee iemand op afstand toegang kan krijgen tot de computer waarop de keylogger is geïnstalleerd.

Bescherm je apparaten

Het is belangrijk om te weten dat keyloggers vaak moeilijk te detecteren zijn omdat ze zich verstoppen als normale processen. Het is daarom aan te raden om een goede anti-virus software te gebruiken, regelmatig software updates uit te voeren en op te letten voor verdachte activiteit op uw computer.