Denial of Service (DoS)

August 26, 2023

Denial of Service, ook wel bekend als DoS, is een aanval waarbij computersystemen aangevallen worden om zo te proberen deze minder goed of zelfs (tijdelijk) niet meer bereikbaar te maken voor bezoekers. Bij een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval zijn meerdere computersystemen betrokken die een aanval uitvoeren op eenzelfde doelwit.

Wat is een DoS aanval?

Een denial of service (DoS)-aanval is een soort cyberaanval waarbij de aanvaller het netwerk of de server van een specifiek doelwit overbelast met verzoeken, waardoor het systeem niet langer in staat is om legitieme verzoeken af te handelen.

Dit kan ervoor zorgen dat het doelwit niet langer in staat is om te functioneren, wat kan leiden tot tijdelijke of permanente onbeschikbaarheid van de diensten die het aanbiedt.

Hoe wordt een DoS aanval uitgevoerd?

DoS-aanvallen kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een veelvoorkomende manier is door het gebruik van een botnet, wat een groot aantal geĆÆnfecteerde computers is dat door een hacker is overgenomen en die allemaal tegelijk verzoeken naar het doelwit sturen. Een andere manier is door het gebruik van een distributed denial of service (DDoS)-aanval, waarbij de aanvaller een groot aantal verschillende servers en netwerken gebruikt om het doelwit te overbelasten.

Gevolgen van een DoS aanval

DoS-aanvallen kunnen erg schadelijk zijn voor het doelwit, omdat ze kunnen leiden tot tijdelijke of permanente onbeschikbaarheid van de diensten die het aanbiedt. Daarnaast kan het ook leiden tot financiƫle verliezen en reputatieschade voor het doelwit.

Het is daarom belangrijk om je netwerk en server te beschermen tegen dit soort aanvallen door het gebruik van beveiligingsmaatregelen zoals firewalls en intrusion detection systemen.