Cloudopslagdienst

August 16, 2023

Steeds meer gegevens worden opgeslagen in de cloud, aangezien het gebruik hiervan steeds populairder wordt. Gegevens in de cloud zijn ook beter beschermd dan dat ze lokaal op je apparaat zijn opgeslagen. Echter is dit niet zomaar vanzelfsprekend.

Wat is een cloudopslagdienst?

Een cloudopslagdienst is een aanbieder voor cloudopslag. Bij deze aanbieder kun je je foto's, video's, documenten en overige bestanden veilig buiten je eigen apparaat opslaan. Echter hangt dat 'veilige' wel af van waar je gegevens zijn opgeslagen. Zo is het namelijk niet vanzelfsprekend dat iedere aanbieder van cloudopslag ook veilig is. Wanneer je je gegevens opslaat bij een betrouwbare aanbieder voor cloudopslag, dan zullen je bestanden beter beveiligt zijn dan dat je ze lokaal op je apparaat opslaat. Deze bedrijven investeren namelijk veel tijd en geld in het in orde maken en onderhouden van de beveiliging.

Wanneer er wordt gekozen om bestanden op te slaan in de cloud, dan kun je via de bijbehorende app je bestanden veilig uploaden. Wanneer je de bestanden weer nodig hebt, kun je ze zo ook weer gemakkelijk downloaden. Meestal wordt er ook een live voorbeeld van je bestanden weergegeven wanneer je deze in de cloud probeert te openen. Hierdoor hoef je je bestanden niet eerst te downloaden om ze te kunnen openen. Wel zo handig!

Enkele aanbieders van cloudopslag

- Dropbox
- Onedrive
- Google Drive
- iCloud
- NordLocker
- pCloud

Mocht je je gegevens bij een van deze partijen willen opslaan, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken om de beveiliging. Bij deze bedrijven kun je er namelijk gerust van zijn dat hun beveiliging in orde is om jouw gegevens zo goed mogelijk te beschermen.


Voordelen

Wat zijn de voordelen van het opslaan van gegevens van cloudopslag?

- Gegevens veilig bewaard
- Gegevens overal toegankelijk
- Een backup van je gegevens

Nadelen

- Kosten
- Niet iedere aanbieder even betrouwbaar
- Afhankelijk van internetverbinding

Wel of niet doen?

Het opslaan van gegevens in de cloud is tegenwoordig haast niet meer weg te denken. De keuze om gegevens wel of niet in de cloud op te slaan, kunnen wij helaas niet voor je maken. Wel kunnen we zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken om gegevens in de cloud op te slaan. De cloud is namelijk een veilige plek voor je gegevens. Kijk hierbij wel bij welke aanbieder je je gegevens opslaat.

En wat als jij je gegevens nog steeds op je apparaat opslaat en deze ooit een keer stuk gaat, heb je dan wel een backup van je gegevens? In de cloud hoef je je hier namelijk ook geen zorgen om te maken. Mocht je nou denken dat je gegevens daadwerkelijk in de cloud (wolken) worden opgeslagen, dan is dat (helaas) niet zo. Ze zijn gewoon beschikbaar op aarde. Wat houdt je nog tegen?