Botnet

August 18, 2023

Voorkom dat je apparaat slachtoffer wordt van een botnet. Eenmaal onderdeel van een botnet, kan je apparaat door hackers worden gebruikt om andere computersystemen aan te vallen.

Wat is een botnet?

Een botnet is een groep geïnfecteerde computers die zijn overgenomen door een hacker en die allemaal tegelijk kunnen worden gebruikt om bepaalde acties uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om DDoS-aanvallen uit te voeren, spam-e-mails te versturen of andere kwaadaardige activiteiten uit te voeren.

Botnets worden vaak opgebouwd door hackers die malware gebruiken om computers te infecteren en over te nemen zonder dat de eigenaren hiervan op de hoogte zijn.

Hoe werkt een botnet?

Eenmaal geïnfecteerd, kunnen de computers in het botnet worden bestuurd door de hacker, die ze kan laten samenwerken om bepaalde acties uit te voeren. Dit kan leiden tot ernstige schade voor de eigenaren van de geïnfecteerde computers, evenals voor het doelwit van de aanval.

Bescherming tegen een botnet

Het is belangrijk om je apparaat te beschermen tegen botnets door het gebruik van betrouwbare antivirussoftware en het regelmatig toepassen van updates voor je besturingssysteem en andere software. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn bij het openen van e-mailbijlagen of het downloaden van bestanden van het internet.