Het begrip "antivirus" is vast iets waar je al eens van gehoord hebt. Het is dan ook een must-have voor het beveiligen van je apparaten en natuurlijk je persoonlijke gegevens.
Antivirussoftware scant je apparaat opzoek naar bestanden en andere gegevens die gevaarlijk (kunnen) zijn. Wanneer er een bedreiging is gevonden dan zul je hiervan op de hoogte gebracht worden. Het kan dan zijn dat je zelf kunt kiezen wat er met het bestand moet gebeuren. Maar het kan ook zo zijn dat het bestand automatisch in quarantaine wordt geplaatst of zelfs verwijderd.
Je kunt vaak allerlei instellingen aanpassen om dit helemaal naar eigen wens in te richten.
Tegenwoordig bestaat antivirussoftware vaak uit meer componenten dan alleen antivirus. Antivirus-leveranciers bieden niet alleen bescherming tegen virussen, maar ook tegen andere bedreigingen. Een beter begrip hiervoor is "malware". Dit is een verzamelnaam waaronder verschillende soorten computerdreigingen vallen. Enkele bekende vormen van malware zijn:
Om goede bescherming te kunnen blijven bieden is antivirussoftware uit meerdere componenten opgebouwd. Een component dat naar gegevens zoekt die kwaadaardig (kunnen) zijn, zul je altijd terugvinden in antivirussoftware. Dit is dan ook de basis die er altijd in hoort te zitten.
Een aanvullend component, dat je tegenwoordig tegen zult komen, is bescherming tegen Ransomware. Ransomware is een vorm van malware die je gegevens versleuteld (als het ware onklaar maakt), waardoor je ze niet meer kunt gebruiken zoals je normaal gesproken zou doen.
Naast het beschermen tegen dreigingen met betrekking tot malware, gaan antivirus-leveranciers nog een beetje verder. Zo wordt er vaak ook bescherming aangeboden, voor een meerprijs, tegen andere aspecten op het gebied van online veiligheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veilige opslag van je wachtwoorden en het opzetten van een beveiligde (VPN) verbinding.
Welke (andere) componenten je zoal kunt vinden in antivirussoftware zijn: