Adware

August 16, 2023

Allemaal advertenties op het scherm van je apparaat, daar houdt niemand toch van? Gelukkig zijn er vele goede advertenties die niet zo zeer opvallen en je ook nog leuke aanbiedingen laten zien. Maar helaas zijn er ook vervelende advertenties die je liever niet steeds wilt zien.

Wat is adware?

Adware is een vorm van malware dat allerlei vervelende advertenties op het scherm laat verschijnen in de vorm van een pop-up. Het komt in de vorm van software, bijvoorbeeld door het downloaden van een (gratis) programma. In dit stukje software zit code waarmee allerlei (ongewenste) advertenties worden getoond.

Ontwikkelaars van de software kunnen hiermee geld verdienen, maar voor de gebruiker is dit zeer vervelend. Let wel op dat dit echter anders is dan legitieme software, waarbij ontwikkelaars ook gebruikmaken van advertenties om geld te verdienen. Bij adware gaat het als het ware om willekeurige advertenties met andere doelen.

De traditionele advertenties die bijvoorbeeld in de browser worden weergegeven zijn onder andere gebaseerd op online zoekgedrag. Software zoals adware kan ook browserinstellingen veranderen of andere zaken, waardoor er juist nog meer vervelende advertenties worden weergegeven.

Daarnaast kan adware je bijvoorbeeld ook bespioneren, waardoor het weet wat je allemaal op je computer doet of wat je in de internetbrowser opzoekt.

Hoe bescherm je je hiertegen?

Last van vervelende advertenties? Of wil je dit soort dreigingen en vervelende situaties voorkomen? Neem dan vandaag nog antivirussoftware. Hiermee wordt het apparaat, waarop het staat geïnstalleerd, gescand en worden deze vervelende situaties verholpen. Indien er zich nog andere onregelmatigheden op het apparaat bevinden, dan zal de antivirussoftware deze detecteren en verhelpen.