Een wachtwoordmanager is als het ware een digitale kluis voor het opslaan van inloggegevens. Denk bij inloggegevens aan gebruikersnaam en wachtwoord. Echter kan een gebruikersnaam ook je e-mailadres zijn. Dit hangt af van de website. In de meeste gevallen gebruik je een e-mailadres als gebruikersnaam.
Wat kun je met een wachtwoordmanager?
Met het gebruik van een wachtwoordmanager is het gemakkelijker om je inloggegevens te bewaren. Je hebt namelijk alles netjes in één overzicht staan. Hiermee voorkom je dat je wachtwoorden kwijtraakt of je inloggegevens even niet meer weet. In het dagelijkse zijn er heel veel diensten op het internet waarvoor een gebruikersnaam en wachtwoord vereist zijn. Hierdoor heb je al snel inloggegevens voor tientallen websites en andere diensten.
Het probleem hierbij is dat, zoals eerder vermeld, je je inloggegevens al snel(ler) vergeet. Mensen zien het hergebruiken van wachtwoorden als dé oplossing. Echter is niets minder waar, want het hergebruiken van wachtwoorden is één van de slechtste gewoontes die je kunt hebben in de cyberwereld. Het gebruik van een wachtwoordmanager is in ieder geval al een stap in de goede richting voor het bewaren van overzicht. Alle inloggegevens staan namelijk centraal op één plek.
Hoe werkt een wachtwoordmanager?
Wanneer je naar een website gaat, en je hebt een wachtwoordmanager geïnstalleerd, dan zal deze aanbieden om je inloggegevens op te slaan. Dit gebeurd nadat jij bij een website een account hebt aangemaakt. Echter kan het ook zo zijn dat (nieuwe) inloggegevens automatisch worden opgeslagen. In de instellingen van de wachtwoordmanager kan dit worden aangegeven. Daarnaast bieden wachtwoordmanagers je ook sterke wachtwoorden aan, zodat je zelf geen wachtwoord hoeft te verzinnen.
Wanneer je al beschikt over verschillende inloggegevens, dan kun je deze simpelweg toevoegen door in de wachtwoordmanager op ‘+’ de drukken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een gebruikersnaam, wachtwoord, website en naam in te geven. Dit is afhankelijk van de wachtwoordmanager. Dit proces kun je herhalen totdat je alle wachtwoorden erin hebt staan.
Wil je inloggen op een website waarvan de inloggegevens al in de wachtwoordmanager staan, dan zal deze automatisch je inloggegevens voor je invullen. Hierdoor hoef je nooit meer je wachtwoorden te onthouden.
Wel zal er, in de meeste gevallen, altijd één wachtwoord zijn dat je dient te onthouden. Dit wordt het masterwachtwoord oftewel hoofdwachtwoord genoemd. Deze heb je nodig om de gegevens in je wachtwoordmanager te ontgrendelen. Dit is om te voorkomen dat zomaar iedereen je gegevens in kan zien.
Meer dan alleen wachtwoordbeheer
Wachtwoordmanagers zijn tegenwoordig méér dan alleen digitale kluizen voor je inloggegevens. In een aankomend artikel zal verder ingegaan worden op de functies die wachtwoordmanagers nog meer bieden.