Ben je al je gegevens kwijt, omdat bijvoorbeeld je apparaat is stuk gevallen, zoals je mobiele telefoon? In dit geval ben je als het ware al je gegevens kwijt, tenzij je er natuurlijk een backup van hebt gemaakt.
Wat is een backup?
Een backup is een kopie van je gegevens. Hiermee zorg je ervoor dat wanneer er zich een keer een probleem voordoet, je tenminste wel altijd nog een kopie van je gegevens hebt. Mocht je onverhoopt je gegevens op je apparaat kwijtraken, dan kun je altijd je gegevens herstellen vanuit de backup.
Hoe zorg je voor automatische backups?
Het instellen van automatische backups kun je doen door naar de systeeminstellingen van je apparaat te gaan of die instellingen van een app. Echter staan automatische backups normaal gesproken al vanzelf aan. Tegenwoordig wordt vrijwel alles al automatisch naar de cloud geüpload.
Stel dat je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon hebt moeten kopen, omdat je oude telefoon is stukgevallen, dan kun je vaak bij de installatie kiezen om de backup van je oude telefoon te herstellen. Zo heb je al je gegevens, nadat deze zijn gedownload uit de cloud, weer automatisch bij de hand.
Zorg ervoor dat je backups veilig zijn
Wanneer je handmatig een backup zou maken van gegevens, bijvoorbeeld door ze simpelweg te kopiëren en te plakken in een andere folder, zorg dan ervoor dat deze ergens veilig zijn opgeborgen. Ten eerste wil je niet dat iedereen zomaar bij je gegevens kan en hierin zit te zoeken. Wat van jouw is wil je namelijk ook graag voor jezelf houden, althans dat klinkt vanzelfsprekend.
Daarnaast kan het handig zijn om een backup op 2 (of meer) verschillende plekken te hebben. Stel je voor dat je een backup van je gegevens alleen op een hardeschijf opslaat en deze zou na verloop van tijd stuk gaan….. dan heb je natuurlijk geen backup meer van je gegevens. In het ergste geval ben je dus alsnog alles kwijt.
Indien je gebruik maakt van automatische backups, zoals de automatische backups van je telefoon, die (in de meeste gevallen) standaard aanstaan, dan hoef je je namelijk geen zorgen te maken. Deze backups worden opgeslagen op de server van het bedrijf waar de telefoon van is en je mag er gerust van uitgaan dat dit goed is geregeld. Zo hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken dat je backup kwijtraakt. Althans voor de grotere bedrijven zoals Samsung, Google en Apple. Voor andere, minder bekende bedrijven, zou het ook zo maar kunnen zijn dat zij hun zaken minder goed op orde hebben.